İnce motor becerisi ise doğum ile başlayan ve küçük kas gruplarının geliştirilmesidir. Bu sayede çocuklar kendi kişisel bakımlarını ve akademik gelişimini karşılaya bilme yeteneğine sahip olur. İnce motor gelişimi her yaş grubuna göre farklı evrelerde gelişir bu evreleri takip edip her yaş grubu için gerekli olan çalışmaların yapılmasına özen gösterilmelidir. Bu sayede çocuklarınızın kişisel gelişimi için çok daha doğru ve uygun adımlar atmış olursunuz. Bu sayede çocuklarınız kendilerine değer veren birer birey olur bu durum ise onların bütün hayatını en güzel şekilde etkileyecektir.
El Göz Koordinasyon Becerileri
El göz koordinasyonu içen aşağıdaki çalışmaları yapabilirsiniz,
1.İsabet yarışı: Üst üste dizilmiş küpleri elindeki topla devirmeye çalışma.
2.Halka atma: Çubuğa halka atma.
3.Boncuk atma: Sıralı üç kavanoza belli bir mesafeden boncuk atma.
4.Balık tutma oyunu:
5.Mandala boyama.
6.Labirent
7.Küçük maşayla şeker, nohut…vb. toplama.
8.hırka düğmelerini ilikleme
-Oyun hamuruyla oynama: Oyun hamuruyla veya kille şekiller yapma, yuvarlama, parmakları kullanarak koparma oyunları oynayabilirsiniz.
-Parmak kuklaları: Parmak kukularıyla oyunlar hem parmaklarını kullanabilmesi geliştirecek hem de dil gelişimi için faydalı olacaktır. Parmakların boyanması ile de kuklacılık oynanabilir.
-Yap-boz yapma: Yaşına uygun yap-bozlar ince motor gelişimi ve el-göz koordinasyonu için oldukça faydalı oyuncaklardır.
-Parmak boyama: Sizin çizdiğiniz şekilleri boyama, parmak boyası kullanarak geometrik şekilleri çizme etkinlikleri yapabilirsiniz.
-Boyama çalışmaları: Pastel ,suluboya ya da kuru boyalarla boyama etkinlikleri kalem tutma becerisini geliştirecektir Önce büyük alanları zamanla daha küçük ve sınırlı alanları boyamasını beklemelisiniz.
-Kesme yapıştırma çalışmaları: Dergi, gazetelerden ilgisini çeken resimleri kesip yapıştırarak kolaj çalışmaları yapabilirsiniz. Makasla kağıt kesme, oyun hamuru kesme gibi oyunlar oynayabilirsiniz.
-İpe boncuk dizme: İpe farklı büyüklükte boncuk, makara dizerek kolye yapabilirsiniz. Boncuk yerine evdeki düğmeleri kullanabilirsiniz. Önce büyük delikleri olan nesnelerle başlamalı, bu beceri geliştikten daha ufak boncuklara geçmelisiniz.
-Baş ve işaret parmağını kullanarak küçük nesneleri toplama oyunları: Tepsiye minik nesneleri ( Küçük nesneler bulmakta zorlanıyorsanız mercimek, fasulye, nohut gibi ufak taneli yiyecekleri kullanabilirsiniz. Küçük objeleri mutfak maşası ile toplama
oyunu oynayabilirsiniz. Delgeç kullanarak kağıtta delik açmak, kağıt şekerleri açmak, kalemtıraş kullanarak kalem açmak, kağıt buruşturmak kesmek, giysi-havlu katlamak, düğme, fermuar, çı-çıt açma kapatmak gibi deneyimleri oyun şeklinde yaşamasına
fırsat verebilirsiniz. Oyuncak çivi tahtası varsa bunun çivilerini ya da küçük boncukları kullanabilirsiniz.) döküp bunları baş ve işaret parmağını kullanarak kavanoza doldurma oyunu oynayabilirsiniz. Benzer çalışmayı baş ve işaret parmağını kullanarak
kavanozdan bu küçük nesneleri çıkarıp tepsiye koyma şeklinde de oynayabilirsiniz. Kurmalı oyuncaklar: Kurmalı oyuncakları ya da müzik kutularını onun çalıştırması için teşvik edebilirsiniz.
-Mikado: Masaya döktüğünüz tahta çubukları diğerlerini hareket ettirmeden toplama şeklinde oynayabilirsiniz. Aynı oyunu kibrit çöpleriyle ya da çöp şiş sopalarıyla bile oynayabilirsiniz.
-Kavanozları açıp kapama: Evdeki çok sıkı kapatılmamış kavanozları sizin için açıp kapatmasını isteyebilirsiniz. Kavanoz kapakları çocuğunuzun ellerini kapsayacağı büyüklükten fazla olmamalıdır.
-Oyuncak çivi tahtasıyla oynama: Oyuncak çivi tahtasına farklı büyüklükteki plastik çivileri takıp çıkarma oyunları oynayabilirsiniz. Büyüklerle başlayıp zamanla küçük parçalara geçmelisiniz. Değişik yüzeyler üzerine parmakla şekiller yapması istenilebilir. Örneğin; kuma, duvara parmakla şekiller çizmesi istenilebilir.
-Duvara büyük bir kağıt yapıştırıp bunun üzerine boyama yapması istenebilir. Bu tip çalışmalar omuz ve bileği güçlendirir. Tıraş köpüğü bir yüzeye sıkılarak çocuğun parmaklarını kullanarak resim yapması istenebilir.
Origami çalışmaları yaptırabilirsiniz.
Son yorumlar