Eksik Alfabe :
Kağıda büyük harflerle alfabeyi yazın . Yazarken bazı harfleri eksik yazın ve çocuktan eksik harfleri bulup yazmasını isteyin. Kağıda küçük harflerle alfabeyi yazın . Yazarken bazı harfleri eksik yazın ve çocuktan eksik harfleri bulup yazmasını isteyin .
Harf Paterni :
İkili bir harf paterni belirleyin .Bu harf paternini kağıdın üst tarafına yazın . Alt tarafa bu harf paternini barındıran bir sürü harf yazın . Çocuktan belirlediğiniz paterni bulup işaretlemesini isteyin .
Harf Tablosu :
Kağıda çizilmiş kutucukların içine alfabeyi yazın . Çocuktan kutucukları boyayarak adını yazmasını isteyin . Kağıda çizilmiş kutucukların içine alfabeyi yazın . Verilen komutlarla kutucukları boyamasını isteyin .
Örneğin ; M nin tam üstündeki sesi boya – F den önce gelen harfi boya – K den iki kutu sola git sonra bir kutu aşağıya in ve boya vb.
Eksik Harfi Bul :
Kağıda taşıt ve hayvan isimlerini yazın . Yazarken bazı harfleri eksik bırakın . Çocuktan eksikleri bularak kelimeleri tamamlamasını isteyin .
Örneğin; AYI kelimesi için AY_ , ASLAN kelimesi için AS_AN vb.
Önce ki Sonra ki:
Alfabenin bazı harflerini sırası ile yazın ( 3- 4 grup olarak ). Harflerden birini eksik bırakarak çocuğun tamamlamasını isteyin(A _ C / D E _ G vb.).
Telgraf Oyunu:
Kağıda bir kelime yazın ve bu kelimenin içinde ki harfleri kullanarak anlamlı bir cümle oluşturmasını isteyin ( GREYFURT -Gelmeden Raftaki Elmayı Ye stop Farkındaysan Ufuk Rana ya Tutuldu stop :))
Kelimelerden Hikaye Yaz:
Dört tane birbirinden bağımsız kelime seçin ve bu kelimeleri çocuğa söyleyin ( çocuğun seviyesine göre kelimeler azalabilir ve çoğalabilir ) . Çocuktan bu kelimeleri içeren kısa bir hikâye yazmasını isteyin.
Resmi Anlatmaca Yazmaca:
Bir olayı anlatan resim seçin ve çocuktan önce bu resmi anlatmasını isteyin. Sonra da bu resimle ilgili bir metin yazmasını isteyin.
Gününü Çizmece Yazmaca:
Çocuktan gününü anlatan bir resim çizmesini isteyin. Sonra da bu resmi yazıya dökmesini için yönlendirin.
Okunanı Yaz:
Yetişkin bir metin okur ve çocuktan da aynı anda okunan metni yazması istenir.
Dinlediğini Yaz:
Yetişkin bir metni telefona ya da ses kayıt cihazına okur. Çocuk metni cihazdan dinleyerek yazar.
Dinle – Yakala – Yaz:
Çocuğa bir hikâye okuyacağınızı ve bu hikâyenin içinde A sesi ile başlayan kelimeleri yakalayıp yazmasını istediğinizi anlatın. Oyunun ilk aşamalarında çocuğa destek olmak için A sesi ile başlayan kelimelere sesinizle vurgu yapabilirsiniz.
Biten Sesle Yazma:
Yetişkinin söylediği kelimenin son sesi ile başlayan bir kelime bulup yazması istenir.
Akrostiş:
Kâğıda yukarıdan aşağıya bir kelime yazın (örneğin: Kuş )Çocuktan bu sesler ile başlayan kelimeler bulup yazmasını isteyin( Kedi –Uzun – Şemsiye ) . Zamanla daha zor kelimeler seçerek çalışmaya devam edebilirsiniz.
Ne Yazıyorum:
Çocuğun gözü bağlanır ve elinden tutularak kâğıda bir kelime yazılır. Çocuktan kelimeyi tahmin etmesi istenir. Oyunu daha basit bir hale getirmek için kelimeleri belli bir kategoriye göre seçebilirsiniz. Önce büyük punto ve büyük harflerle başlayın. Sonra puntoları ve harfleri küçültebilirsiniz.
Sözcük İçinde Sözcük:
Kağıda bir kelime yazın ve çocuktan bu kelimede ki harfleri kullanarak yeni kelimeler üretmesini isteyin( örneğin : BAYKUŞ : AY – BU – BAY – KUŞ – KAŞ – AŞ – AK – KAY – YAK – BAŞ ).
Tanımlama:
Bir nesne ya da kelime seçilir. Çocuktan seçilen kelime ile ilgili tanımlayıcı cümleler yazması istenir(Kitap: Kağıt sayfalardan oluşur – okunur – üzerine yazı yazılmaz vb.).
Çağrışım Oyunu:
Çocuğa bir kelime söyleyin. Bu söylediğiniz kelimenin ona neler hatırlattığını sorun ve bu kelimeleri yazmasını isteyin.
Son yorumlar